CIASTA W PROSZKU

Dr. Oetker Babka drożdżowa 357 g

Nazwa: Dr. Oetker Babka drożdżowa 357 g

Ilość: 357 g

Cena 6,29 zł

Cena za kilogram 17,62 zł

Ten produkt obecnie nie występuje w magazynie

6,29 zł

Zobacz więcej danych

Adres producenta Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk

Serwis Konsumenta
tel.: 585 111 001
opłata zgodna z cennikiem operatora
serwis@oetker.pl
www.oetker.pl
Dodatki Nie zawiera: Barwniki
Zalecenia dla alergików Mleko: Może zawierać
Pszenica: Zawiera



Możliwa obecność MLEKA.
Składniki mąka PSZENNA
cukier
1,9% drożdże suszone instant (drożdże suszone (Saccharomyces cerevisiae)
emulgator (monostearynian sorbitolu))
sól
aromat
Przechowywanie Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Adres zwrotny Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk

Serwis Konsumenta
tel.: 585 111 001
opłata zgodna z cennikiem operatora
serwis@oetker.pl
www.oetker.pl
Nazwa produktu uregulowana prawnie Mieszanka w proszku do wypieku babki drożdżowej.
Wartości odżywcze Wartość odżywcza 100 g
Wartość odżywcza po przyrządzeniu (mleko 2% tł.) 1 porcja = 38 g
(%*)
Energia: 1406 kJ
534 kJ
6%
Energia: 335 kcal
127 kcal
6%
Tłuszcz: 13 g
4,9 g
7%
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone: 7,7 g
2,9 g
15%
Węglowodany: 47 g
18 g
7%
w tym Cukry: 17 g
6,3 g
7%
Białko: 7,0 g
2,7 g
5%
Sól: 0,23 g
0,09 g
2%
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).:
Przepisy Babka drożdżowa w proszku

Dodaj:
- 50 g masła
- 1 jajko + 1 żółtko
- 100 ml ciepłego mleka (ok. 10 łyżek)
Do kruszonki:
- 25-30 g zimnego masła

Sposób przygotowania:

1. Kruszonka
Z mieszanki do ciasta odsyp 2 pełne łyżki stołowe (ok. 60-65 g) do oddzielnego naczynia. Zagnieć z 25-30 g masła i wstaw do lodówki do schłodzenia.

2. Ciasto
Rozpuść 50 g masła i odstaw do przestudzenia. Pozostałą mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj drożdże 7 g, 1 jajko, 1 żółtko, 100 ml ciepłego mleka. Całość miksuj na najwyższych obrotach (mieszadła świderki) do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodawaj powoli przestudzone masło i miksuj jeszcze przez ok. 5 minut.

3. Wyrastanie
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Pod koniec wyrastania nastaw piekarnik na 175°C bez termoobiegu. Foremkę (10 cm x 25 cm) wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.

4. Pieczenie
Wyrośnięte ciasto przełóż do formy (wierzch ciasta możesz posmarować pozostałym białkiem). Posyp kruszonką. Wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.

Temperatura: 175°C
Czas pieczenia: ok. 25-30 min (do zarumienienia i suchego patyczka
Upieczoną babkę wyjmij z formy po ok. 10 min.

Drożdżówka z owocami
ø ok. 24 cm

Do kruszonki:
ok. 25-30 g zimnego masła
Dodaj:
- 50 g masła,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 100 ml ciepłego mleka
Dodatkowo:
200-250 g owoców świeżych lub mrożonych, np. truskawek, śliwek (bez rozmrażania)

Sposób przygotowania:
Z mieszanki do ciasta odsyp 2 pełne łyżki stołowe (ok. 60-65 g) do kruszonki. Zagnieć z 25-30 g masła i wstaw do lodówki. Rozpuść 50 g masła i odstaw do przestudzenia. Pozostałą mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj drożdże 7 g, 1 jajko, 1 żółtko, 100 ml ciepłego mleka. Całość miksuj na najwyższych obrotach (mieszadła świderki) do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj przestudzone masło i miksuj jeszcze przez ok. 5 minut. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik (175°C) bez termoobiegu. Tortownicę (Ø 24 cm) wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy. Wyłóż owoce, posyp kruszonką. Wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 25-30 minut do zarumienienia i suchego patyczka.

Smacznego!

Babka z lukrem
ø ok. 22 cm

Dodaj:
- 50 g masła,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 125 ml ciepłego mleka,
- 50 g drobnych rodzynek
Do lukru:
ok. 150 g cukru pudru,
sok z 12 cytryny, 20 ml wrzątku (ok. 2 łyżki)

Sposób przygotowania:
Rozpuść 50 g masła i odstaw do przestudzenia. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj drożdże 7 g, 1 jajko, 1 żółtko, 125 ml ciepłego mleka. Całość miksuj na najwyższych obrotach (mieszadła świderki) do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj przestudzone masło i miksuj jeszcze przez ok. 5 minut. Pod koniec miksowania dodaj rodzynki. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik (175°C) bez termoobiegu. Formę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy. Wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 25-30 min do zarumienienia i suchego patyczka. 5 min po upieczeniu wyjmij z formy na kratkę do studzenia.

Lukier:
Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i gorącą wodą, polukruj jeszcze ciepłą babkę.

Smacznego!

Opis produktu

Dr. Oetker Babka drożdżowa 357 g

30 inne produkty w tej samej kategorii: