DODATKI INNE

Kamis Domowe wypieki Przyprawa do piernika Mieszanka przyprawowa 20 g

Kamis Domowe wypieki Przyprawa do piernika Mieszanka przyprawowa 20 g Zobacz większe

Nazwa: Kamis Domowe wypieki Przyprawa do piernika Mieszanka przyprawowa 20 g

Ilość: 20 g

Cena 2,31 zł

Cena za kilogram 115,50 zł

2,31 zł

Zobacz więcej danych

Adres producenta McCormick Polska S.A.
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska
Zalecenia dla alergików Seler: Może zawierać
Zboża zawierające gluten: Może zawierać
Jaja: Może zawierać
Mleko: Może zawierać
Gorczyca: Może zawierać
Soja: Może zawierać



Może zawierać gorczycę, jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.
Składniki cynamon - 44%
imbir - 11%
goździki
cukier
gałka muszkatołowa
kolendra
kardamon - 4%
pieprz czarny
ziele angielskie
Przechowywanie Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Adres zwrotny McCormick Polska S.A.
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska
Więcej inspiracji znajdziecie na:
www.facebook.com/Kamis. Życie ze smakiem
www.kamis.pl
Przygotowanie i stosowanie Przepisy

Piernik świąteczny

400 g mąki, 250 g miodu naturalnego lub sztucznego, 250 g cukru, ½ szklanki mleka, 2 jajka, 25 g masła, 50 g posiekanych bakalii, ½ łyżeczki sody, szczypta soli, 2 łyżki powideł śliwkowych, 1 opakowanie Przyprawy do piekarnika Kamis.

Mleko wlać do garnka, wsypać cukier, dodać miód i podgrzać. Gdy cukier i miód rozpuszczą się, zdjąć z ognia, dodać masło, przyprawę i sól, Po ostudzeniu wbić jajka i ubić. Wsypać mąkę z sodą i dokładnie wymieszać. Dodać bakalie, powidła, wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić (w temp. pokojowej) na minimum 2 dni do fermentacji. Długą i wąską formę wyłożyć pergaminem, wlać ciasto i piec ok. 1 godz. w temp. 180°C. Po ostudzeniu zawinąć w folię i odstawić na minimum 2-4 dni. Piernik zachowuje świeżość przez 4 tygodnie.
Kraj pochodzenia Polska
Nazwa produktu uregulowana prawnie Mieszanka przyprawowa.
Wartości odżywcze Średnia wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1217/292 (kJ/kcal)
Tłuszcz: 4,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,3 g
Węglowodany: 37 g
w tym cukry: 14 g
Białko: 6,0 g
Sól: 0,22 g
Przepisy Piernik Świąteczny

Składniki na 1 blachę ciasta: 1/2 szklanki mleka, 250 g cukru, 250 g miodu, 25 g masła, 2 jajka, 400 g mąki, 1/2 łyżeczki sody, 50 g posiekanych bakalii, 2 łyżki powideł śliwkowych, 1 opakowanie Przyprawy do piernika Kamis, sól.

Przygotowanie:
1. Mleko podgrzej w garnku z cukrem i miodem. Gdy cukier się rozpuści dodaj masło, przyprawę i szczyptę soli.
2. Do wystudzonej masy dodaj ubite jajka, mąkę z sodą, bakalie i powidła. Delikatnie wszystko wymieszaj, a następnie przykryj ściereczką i pozostaw w temperaturze pokojowej na minimum 2 dni.
3. Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto i piecz ok. 70 min. w piekarniku rozgrzanym do 175°C. Po ostudzeniu ciasta zawiń je w folię i odstaw na 2-4 dni.
4. Piekarnik udekoruj polewą czekoladową. (Do rondelka wlej 7 łyżek mleka, zagrzej, a następnie dodaj połamaną w kostkę tabliczkę gorzkiej czekolady. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i polej wystudzony piernik.)

Opis produktu

Kamis Domowe wypieki Przyprawa do piernika Mieszanka przyprawowa 20 g
W moich europejskich podróżach natykałem się często na rozgrzewający, słodko-korzenny, piernikowy zapach. W Holandii ontbijtkoek, na które mówią peperkoek - pieprzowe ciasto, jadłem na śniadanie. Pikantne francuskie pain d'épices zdarzyło mi się smakować na słodko - z likierem i wytrawnie - w formie grzanek do mięs. To zbyt cenny wypiek, by cokolwiek się zmarnowało - piernikowe resztki są składnikiem francuskiego, piernikowego kremu i szarego sosu do karpia.

30 inne produkty w tej samej kategorii: