KASZA

Cenos Sorgo białe 400 g (4 x 100 g)

Nazwa: Cenos Sorgo białe 400 g (4 x 100 g)

Ilość: 400 g

Cena 4,49 zł

Cena za kilogram 11,23 zł

Ten produkt obecnie nie występuje w magazynie

4,49 zł

Zobacz więcej danych

Adres producenta Cenos Sp. z o.o.
ul. Gen. Sikorskiego 22
62-300 Września
Zalecenia dla alergików Zboża zawierające gluten: Może zawierać



Produkt może zawierać gluten.
Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu.
Adres zwrotny Cenos Sp. z o.o.
ul. Gen. Sikorskiego 22
62-300 Września
www.cenos.pl
Nazwa produktu uregulowana prawnie Sorgo białe
Wartości odżywcze w 100 g produktu
% RWS*
wartość energetyczna : 1476 kJ
18
wartość energetyczna : 349 kcal
18
tłuszcz : 4,1 g
6
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,7 g
4
węglowodany : 67 g
26
w tym cukry : 0,8 g
1
błonnik : 6,4 g
-
białko : 7,8 g
16
sól : <0,01 g
<1
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).:
Instrukcje dotyczące przyrządzenia Gotować we wrzątku
Od temperatury otoczenia
Sorgo wyciągnąć z saszetki, namoczyć w zimnej wodzie na około 12 godzin.
Odsączyć i gotować w świeżo zmienionej, osolonej do smaku wodzie około 30 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem. Zamieszać od czasu do czasu i uzupełnić wodę w razie potrzeby.
Po ugotowaniu odstawić na około 10-20 minut pod przykryciem, aż do całkowitego wchłonięcia wody.
Przepisy Sałatka z sorgo białym, pieczonymi warzywami i sosem musztardowym
Porcja dla 2 osób, czas przygotowania 30 minut (nie uwzględnia czasu namaczania i gotowania sorgo).

Składniki: 1 seler, 1 pietruszka korzeń, 1 marchew, 1 czerwona cebula, 100 g sorgo białego, kilka listków szczawiu, olej.

Sos musztardowy: 25 g musztardy francuskiej, 25 g miodu, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz.

Przygotowanie: Sorgo przygotowujemy zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu. Warzywa: seler, marchew, pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę 3 cm. Cebulę obieramy i kroimy na 4 części. Piekarnik nagrzewamy do temp. 170°C. Warzywa wkładamy do miski, polewamy odrobiną oleju, mieszamy i wykładamy na papier do pieczenia. Pieczemy 20 minut, po 10 minutach dokładamy cebulę. Sos: musztardę, miód, oliwę, sok z cytryny mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Upieczone warzywa i ugotowane sorgo przekładamy do miski i dodajemy sos musztardowy. Mieszamy i wykładamy na talerz. Dekorujemy szczawiem.

Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz na stronie:
www.cenos.pl i Facebook.com/Cenoinspiruje

Opis produktu

Cenos Sorgo białe 400 g (4 x 100 g)
Sorgo jest jednym z najpopularniejszych zbóż na świecie. Wywodzi się z Afryki. Ma słodki, delikatny i orzechowy smak. Po ugotowaniu jest sypkie i doskonale zachowuje swój kształt. Nadaje się do lekkich sałatek w towarzystwie świeżych warzyw. Pysznie smakuje jako dodatek do obiadu z białym mięsem.

30 inne produkty w tej samej kategorii: