KEMPING, OGRÓD, WYPOCZYNEK

PNOS NASIONA NA KIEŁKI BROKUŁ 8g

NASIONA NA KIEŁKI BROKUŁ 8g Zobacz większe

Nazwa: PNOS NASIONA NA KIEŁKI BROKUŁ 8g

Ilość: 8 g

Cena 2,99 zł

Cena za kilogram 373,75 zł

2,99 zł

Zobacz więcej danych

Adres producenta ul. Żeromskiego 3, 05-850 Ożarów Mazowiecki
O produkcie PNOS Nasiona na kiełki brokuł 8g

Kiełki są świetnym rozwiązaniem na takie pory roku jak jesień, zima i wczesna wiosna,
gdy brakuje świeżych warzyw, czy owoców, gdyż zawierają wiele witamin, składników
odżywczych i soli mineralnych.

Podczas kiełkowania składniki odżywcze, które są w nasionach ulegają przemianom w
łatwo przyswajalne przez organizm związki.

Zalety:

obniżają poziom cholesterolu
przeciwdziałają wirusom
wzmacniają układ odpornościowy
są świetnym źródłem składników mineralnych i witamin
wspomagają trawienie

Gramatura:
8g
Adres zwrotny ul. Żeromskiego 3, 05-850 Ożarów Mazowiecki
Przygotowanie i stosowanie Starannie opłukane nasiona namaczamy w letniej, przegotowanej wodzie. Do płukania kiełków także używamy zawsze letniej, przegotowanej wody. Czas namaczania mniejszych nasion powinien być krótszy (4-6 godzin), większych – odpowiednio dłuższy (10-12 godzin). Następnie nasiona dokładnie płuczemy i odstawiamy na cztery do sześciu dni w temperaturze pokojowej. Przez ten czas powinno się je przepłukiwać dwa do czterech razy dziennie. Po każdym płukaniu należy dokładnie odsączyć nadmiar wody w pojemniku.

Kiełki powinny rosnąć w półcieniu, nie należy zostawiać ich na pełnym słońcu (np. na parapecie), ze względu na zbyt dużą ilość ciepła wytwarzaną przez kiełkujące nasiona i możliwość powstania pleśni. Powinniśmy zadbać o to, aby nasiona miały stały dopływ tlenu. Z tego względu dobrze jest rosnące kiełki porozdzielać (pod strumieniem zimnej wody), aby zapewnić wszystkim nasionom dostęp powietrza. Przyspieszamy w ten sposób wzrost i efektywność naszej plantacji.

Przed spożyciem powinniśmy usunąć nasiona, które nie wykiełkowały. W tym celu wsypujemy kiełki do miski i zalewamy je wodą. Puste łupinki nasion wypłyną na powierzchnię i możemy je zebrać łyżką lub odlać. Zawartość miski ostrożnie przelewamy z powrotem do pojemnika i pozbywamy się niewykiełkowanych nasion, które pozostaną na dnie. W przypadku małych nasion, wygodniejszym, choć nieco mniej efektywnym sposobem jest przepłukanie kiełków w durszlaku. Należy przy tym dość intensywnie mieszać, a niewykiełkowane nasiona i część łupinek nasiennych wypłynie przez dziurki durszlaka.

Gotowe kiełki najlepiej jest jeść od razu, pozostałe możemy przechowywać w lodówce do ok. 7 dni. Przed umieszczeniem w lodówce kiełki dokładnie osuszamy.

Po każdym kiełkowaniu należy dokładnie wymyć pojemnik. Jest to szczególnie istotne w przypadku, gdy ostania hodowla zgniła lub zapleśniała. Aby kolejna partia kiełków nie stwarzała podobnych problemów musimy zniszczyć osiadłe w pojemniku bakterie i grzyby. Można w tym celu użyć roztworu octu, w którym zamaczamy pojemnik na ok. 15 minut, następnie dokładnie go czyścimy. Jeżeli hodujemy kiełki w woreczku, odwracamy go na lewą stronę i zalewamy wrzątkiem na kilka minut.
KIEŁKI BROKUŁA
Czas kiełkowania:4-6 dni
Czas namaczania nasion:4-6 h
Zalecana metoda hodowli:słoik, kiełkownica
Jak jeść:surowe
Adres dystrybutora ul. Żeromskiego 3, 05-850 Ożarów Mazowiecki
Kraj pochodzenia POLSKA
Nazwa produktu uregulowana prawnie PNOS NASIONA NA KIEŁKI BROKUŁ 8G
Wartości odżywcze Witaminy
A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
Składniki mineralne
Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen, mangan
Inne
Koenzym Q10, sulfofran, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, karoten, luteina, chlorofil, antyoksydanty, białko (35%)

Opis produktu

Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20-30 razy większa niż w dojrzałej roślinie. Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła są pikantne w smaku, doskonale nadają się do surówek i kanapek.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

Wskazówki dotyczące hodowli

Czas kiełkowania:4-6 dni
Czas namaczania nasion:4-6 h
Zalecana metoda hodowli:słoik, kiełkownica
Jak jeść:surowe

Wartości odżywcze kiełków

WitaminyA, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, KSkładniki mineralneWapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen, manganInneKoenzym Q10, sulfofran, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, karoten, luteina, chlorofil, antyoksydanty, białko (35%)

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

30 inne produkty w tej samej kategorii: