RAZOWA

Polskie Młyny Mąka żytnia typ 720 400 g

Polskie Młyny Mąka żytnia typ 720 400 g Zobacz większe

Nazwa: Polskie Młyny Mąka żytnia typ 720 400 g

Ilość: 400 g

Cena 4,19 zł

Cena za kilogram 10,48 zł

Ten produkt obecnie nie występuje w magazynie

4,19 zł

Zobacz więcej danych

Adres producenta POLSKIE MŁYNY S.A.,
ul. Połczyńska 97A,
01-303 Warszawa
www.polskiemlyny.pl,
kontakt@polskiemlyny.pl
Zalecenia dla alergików Mleko: Może zawierać
Orzechy: Może zawierać
Orzeszki ziemne: Może zawierać
Sezam: Może zawierać
Soja: Może zawierać



Może zawierać nasiona sezamu, mleko, soję, orzechy oraz orzeszki ziemne.
Przechowywanie Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Adres zwrotny POLSKIE MŁYNY S.A.,
ul. Połczyńska 97A,
01-303 Warszawa
www.polskiemlyny.pl,
kontakt@polskiemlyny.pl
Nazwa produktu uregulowana prawnie Mąka żytnia typ 720
Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna : 1421 kJ / 336 kcal
Tłuszcz : 1,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,4 g
Węglowodany : 71 g
w tym cukry : 2,5 g
Błonnik : 6,4 g
Białko : 5,9 g
Sól : <0,01 g
Przepisy Sposób przygotowania zakwasu:

1 dzień - wieczorem - nastawianie
- do wyparzonego słoika wsyp 50* g mąki żytniej typ 720 i 50** ml wody
- wymieszaj łyżką
- nakryj słoik czystą ściereczką, ale niezbyt szczelnie - tak by pozostawić dostęp powietrza
- ustaw słoik w ciepłym miejscu

2 dzień - wieczorem - dokarmianie
- wymieszaj zawartość słoika
- dokarm zakwas - do słoika z zakwasem wsyp 50 g mąki żytniej typ 720 i 50 ml wody
- wymieszaj łyżką
- nakryj słoik czystą ściereczką, ale niezbyt szczelnie - tak by pozostawić dostęp powietrza
- ustaw słoik w ciepłym miejscu

3 dzień - rano
- zajrzyj do słoika - jeśli zawartość niebezpiecznie zbliża się do brzegów zamieszaj ją łyżką

3 dzień - wieczorem - dokarmianie
- wymieszaj zawartość słoika
- dokarm zakwas - do słoika z zakwasem wsyp 50 g mąki żytniej typ 720 i 50 ml wody
- wymieszaj drewnianą lub plastikową łyżką
- nakryj słoik czystą ściereczką, ale niezbyt szczelnie - tak by pozostawić dostęp powietrza
- ustaw słoik w ciepłym miejscu

4 dzień - rano
- zajrzyj do słoika - jeśli zawartość niebezpiecznie zbliża się do brzegów zamieszaj ją łyżką

4 dzień - wieczorem - dokarmianie
- wymieszaj zawartość słoika
- dokarm zakwas - do słoika z zakwasem wsyp 50 g mąki żytniej typ 720 i 50 ml wody
- wymieszaj łyżką
- nakryj słoik czystą ściereczką, ale niezbyt szczelnie - tak by pozostawić dostęp powietrza
- ustaw słoik w ciepłym miejscu

5 dzień - około południa - gotowe
- na takim zakwasie możesz już upiec swój pierwszy chleb
- możesz też wstrzymać się nieco i poczekać aż zakwas dojrzeje - przełóż 3-4 łyżki zakwasu do nowego słoika, dokarm po 50 g mąki żytniej typ 720 i 50 ml wody, po 12 godzinach powtórz czynność

* 50 g mąki to stanowi ½ szklanki
** 50 ml wody to stanowi ¼ szklanki

Opis produktu

Polskie Młyny Mąka żytnia typ 720 400 g

8 inne produkty w tej samej kategorii: