RYŻ

Podravka Ryż do sushi 200 g

Nazwa: Podravka Ryż do sushi 200 g

Ilość: 200 g

Cena 4,66 zł

Cena za kilogram 23,30 zł

Ten produkt obecnie nie występuje w magazynie

4,66 zł

Zobacz więcej danych

Adres producenta Podravka - Lagris a.s.
Dolní Lhota 39
763 23 Česka Czech Republic
Zalecenia dla alergików Zboża zawierające gluten: Może zawierać
Jaja: Może zawierać
Mleko: Może zawierać
Soja: Może zawierać



PRODUKT MOŻE ZAWIERAĆ GLUTEN, MLEKO, JAJA ORAZ SOJĘ.
Składniki ryż okrągłoziarnisty (Oryza sativa L.)
O produkcie Tradycyjny ryż ze wschodniej Azji do przyrządzania sushi

Historia sushi ma swój początek w południowo wschodniej Azji. Pierwotnie było to danie pracowników portu, którzy zajmowali się rozładowywaniem kutrów rybackich powracających z połowów. Do pracy jako posiłek przynosili sobie wyłącznie suchy ryż. Czasami podczas rozładunku ryb kroili kawałki surowego mięsa, które razem z ryżem zawijali w liście palmowe, przez co uzyskiwali pożywny posiłek. Tak powstało pierwsze sushi, do którego z czasem zaczęto dodawać także inne składniki.
Przechowywanie Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Adres zwrotny Podravka Polska Sp. z o.o.
ul. Cypryjska 72
02-761 Warszawa
www.podravka.pl
Przygotowanie i stosowanie Gotować we wrzątku - Od temperatury otoczenia

1. Ryż dokładnie opłukać w wodzie (czynność powtórzyć kilka razy, aż woda będzie przejrzysta), a następnie włożyć do garnka z zimną wodą (na 1 szklankę ryżu 1 szklanka wody). Wodę osolić według uznania.
2. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut.
3. Garnek zdjąć z ognia i pozostawić na ok. 5 minut. Ryż odcedzić i użyć go do dalszego przygotowania sushi.
Adres dystrybutora Podravka Polska Sp. z o.o.
ul. Cypryjska 72
02-761 Warszawa
Kraj pochodzenia ITA - Włochy
Nazwa produktu uregulowana prawnie Ryż do sushi
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: : 1463 kJ/345 kcal
Tłuszcz: : 0,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: : <0,1 g
Węglowodany: : 80 g
w tym cukry: : 0,3 g
Błonnik: : 0,3 g
Białko:: 5,6 g
Sól: : <0,01 g
Instrukcje dotyczące przyrządzenia Gotować we wrzątku
Od temperatury otoczenia
1. Ryż dokładnie opłukać w wodzie (czynność powtórzyć kilka razy, aż woda będzie przejrzysta), a następnie włożyć do garnka z zimną wodą (na 1 szklankę ryżu 1 szklanka wody). Wodę osolić według uznania.
2. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut.
3. Garnek zdjąć z ognia i pozostawić na ok. 5 minut. Ryż odcedzić i użyć go do dalszego przygotowania sushi.
Przepisy Sushi

Składniki na 4 porcje: 200 g ryżu do sushi, 15 ml octu ryżowego (sushi su), 2 liście sushi nori, 3 paluszki surimi, 2 plastry wędzonego łososia, 1 ogórek, 2 dojrzałe awokado, wasabi (japoński chrzan), sos sojowy, marynowany imbir w plastrach, mata bambusowa.

Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wymieszać z octem ryżowym (ziarna ryżu sklejają się ze sobą) tak, aby uzyskać jednolitą substancję. Plastry wędzonego łososia pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki. Ogórek i awokado obrać ze skórki i pokroić w słupki. Na rozwiniętej macie rozłożyć arkusz wodorostów, a następnie na 2/3 jego powierzchni położyć ryż (pozostałą część zostawić pustą).
Aby ułatwić sobie pracę z ryżem, najlepiej zmoczyć ręce wodą. Na środku powierzchni pokrytej ryżem ułożyć pozostałe składniki, a następnie całość mocno zrolować za pomocą maty bambusowej. Dla trwalszego sklejenia rolki powierzchnię wodorostów bez ryżu można delikatnie zwilżyć wodą. Ostrym i mokrym nożem pokroić rolkę na małe kawałki. Podawać z sosem sojowym i odrobiną wasabi, a także z marynowanym imbirem.

Opis produktu

Podravka Ryż do sushi 200 g
Tradycyjny ryż ze wschodniej Azji do przyrządzania sushi Historia sushi ma swój początek w południowo wschodniej Azji. Pierwotnie było to danie pracowników portu, którzy zajmowali się rozładowywaniem kutrów rybackich powracających z połowów. Do pracy jako posiłek przynosili sobie wyłącznie suchy ryż. Czasami podczas rozładunku ryb kroili kawałki surowego mięsa, które razem z ryżem zawijali w liście palmowe, przez co uzyskiwali pożywny posiłek. Tak powstało pierwsze sushi, do którego z czasem zaczęto dodawać także inne składniki.

30 inne produkty w tej samej kategorii: