SÓL

o'Sole Sól peklowa 660 g

o'Sole Sól peklowa 660 g Zobacz większe

Nazwa: o'Sole Sól peklowa 660 g

Ilość: 600 g

Cena 2,39 zł

Cena za kilogram 3,98 zł

Ten produkt obecnie nie występuje w magazynie

2,39 zł

Zobacz więcej danych

Adres producenta CENOS Sp. z o.o.
ul. Gen. Sikorskiego 22
62-300 Września
Składniki sól NaCI - 99,5%
azotyn sodu E 250 NaNO2 - 0,5%-0,6%
substancja przeciwzbrylająca E 536
Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu.
Adres zwrotny CENOS Sp. z o.o.
ul. Gen. Sikorskiego 22
62-300 Września
www.osole.pl
Przygotowanie i stosowanie Sól peklowa o'Sole polecana jest do domowego wyrobu wędlin.

Peklowanie na mokro: na litr zimnej wody wsypać 60 g soli peklowej, dodać kilka ząbków czosnku, ziele angielskie oraz pieprz. Mięso peklować w tak przygotowanej zalewie - w zależności od masy - od 3 do 7 dni w temperaturze 4-6°C.

Peklowanie na sucho: na 1 kg mięsa użyć 20-23 g soli peklowej. Kawałki mięsa natrzeć dokładnie mieszanką peklującą ze wszystkich stron i peklować od 4 do 7 dni w temperaturze 4-6°C.

Nie do bezpośredniego spożycia
Kraj pochodzenia Polska
Nazwa produktu uregulowana prawnie Sól peklowa
Wartości odżywcze Wartości odżywcze: w 100 g produktu

Wartość energetyczna 0 kJ / 0 kcal /
Tłuszcz 0 g /
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g /
Węglowodany 0 g /
w tym cukry 0 g /
Białko 0 g /
Sól 99,5 g /

Opis produktu

Sól peklowa to specjalnie przygotowana mieszanka soli i azotynów, stosowana do peklowania przetworów mięsnych. Peklowanie to jedna z podstawowych metod konserwowania mięsa, jej efektem jest utrwalenie barwy, wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu. Peklowanie jest też fazą wstępną do wędzenia.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

17 inne produkty w tej samej kategorii: