SÓL

o\'Sole Sól peklowa 660 g

Nazwa: o\'Sole Sól peklowa 660 g

Ilość: 660 g

Cena 3,48 zł

Cena za kilogram 5,27 zł

3,48 zł

Zobacz więcej danych

Adres producenta CENOS Sp. z o.o.
ul. Gen. Sikorskiego 22
62-300 Września
Składniki sól NaCI - 99,5%
azotyn sodu E 250 NaNO2 - 0,5%-0,6%
substancja przeciwzbrylająca E 536
Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu.
Adres zwrotny CENOS Sp. z o.o.
ul. Gen. Sikorskiego 22
62-300 Września
www.osole.pl
Przygotowanie i stosowanie Sól peklowa o'Sole polecana jest do domowego wyrobu wędlin.

Peklowanie na mokro: na litr zimnej wody wsypać 60 g soli peklowej, dodać kilka ząbków czosnku, ziele angielskie oraz pieprz. Mięso peklować w tak przygotowanej zalewie - w zależności od masy - od 3 do 7 dni w temperaturze 4-6°C.

Peklowanie na sucho: na 1 kg mięsa użyć 20-23 g soli peklowej. Kawałki mięsa natrzeć dokładnie mieszanką peklującą ze wszystkich stron i peklować od 4 do 7 dni w temperaturze 4-6°C.

Nie do bezpośredniego spożycia
Kraj pochodzenia Polska
Nazwa produktu uregulowana prawnie Sól peklowa
Wartości odżywcze w 100 g produktu
Wartość energetyczna : 0 kJ / 0 kcal
Tłuszcz : 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0 g
Węglowodany : 0 g
w tym cukry : 0 g
Białko : 0 g
Sól : 99,5 g

Opis produktu

o\'Sole Sól peklowa 660 g
Sól peklowa to specjalnie przygotowana mieszanka soli i azotynów, stosowana do peklowania przetworów mięsnych. Peklowanie to jedna z podstawowych metod konserwowania mięsa, jej efektem jest utrwalenie barwy, wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu. Peklowanie jest też fazą wstępną do wędzenia.

30 inne produkty w tej samej kategorii: