OWOCE SUSZONE I BAKALIE

RADIX-BIS MAK BIAŁY 250 g

 RADIX-BIS MAK BIAŁY 250 g Zobacz większe

Nazwa: RADIX-BIS MAK BIAŁY 250 g

Ilość: 250 g

Cena 8,18 zł

Cena za kilogram 32,72 zł

8,18 zł

Zobacz więcej danych

Adres producenta Radix-Bis
ul. Gerberowa 22
83-010 Rotmanka
email: radix@radix-bis.pl
Zalecenia dla alergików Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.
O produkcie Mak biały

Uznawany jest za niezwykle szlachetną odmianę maku. Jest delikatniejszy w smaku i bardziej słodki, niż jego niebieski brat.

Mak biały bogaty jest w: witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, jak: A, D, E, witaminę C, wysoką zawartość wapnia, dużą ilość żelaza, manganu, miedzi, magnezu, cynku oraz fosforu.
Adres zwrotny Radix-Bis
ul. Gerberowa 22
83-010 Rotmanka
email: radix@radix-bis.pl
Przygotowanie i stosowanie Stanowi niezastąpiony składnik rogali Marcińskich, a także kutii, klusek, pierogów, strucli.
Makowiec "biały" na cieście półfrancuskim:

ciasto półfrancuskie -
400 g mąki,
1 płaska łyżka drożdży suchych lub 20 g świeżych,
1 szklanka ciepłego mleka,
1 jajko,
3 łyżki cukru,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
200 g miękkiego masła

masa makowa -
250 g białego maku,
100 g blanszowanych migdałów,
1,5 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
100 g cukru,
1 łyżka miodu,
50 g masy marcepanowej,
30 g masła,
1 białko ubite na sztywną pianę

dodatkowo -
1 jajko,
lukier,
2 łyżki posiekanych migdałów

Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej. Drożdże suche rozpuścić w ciepłym mleku lub świeże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i odrobiną ciepłego mleka i pozostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą i cukrem. Jajo rozmieszać z pozostałym mlekiem i ekstraktem waniliowym. Do mieszanki mąki dodać 2 łyżki miękkiego masła i rozetrzeć je z mąką palcami, dodając stopniowo drożdże z mlekiem (suche) lub zaczyn drożdżowy (świeże) oraz pozostałe składniki mokre. Krótko wyrobić ciasto, aż będzie jednolite. Uformować prostokąt, zawinąć w folię i pozostawić w lodówce na ok. godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować cienko, nadając mu kształt prostokąta. Rozsmarować równomiernie pozostałe miękkie masło, po czym złożyć ciasto w kopertę (złożyć 1/3 część ciasta od brzegu, po czym przykryć zagięcie przeciwległym bokiem prostokąta), jeszcze raz rozwałkować, złożyć ponownie, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce ok. 45 minut. Czynność z wałkowaniem, składaniem i chłodzeniem ciasta powtarzać trzykrotnie, po czym dobrze zawinąć złożone ciasto w folię i zostawić w lodówce na co najmniej 5 godzin (najlepiej na całą noc). Wyjąć ciasto z lodówki na 20 minut przed formowaniem makowca.

Mak sparzyć wrzącą wodą (najlepiej zrobić to również dzień wcześniej), po czym odcedzić i dobrze odcisnąć z nadmiaru wody (najlepiej przez tetrową lub bawełnianą ściereczkę). Sparzony mak zmielić dwu lub trzykrotnie. Masło rozpuścić z cukrem, miodem i masą marcepanową i dodać do zmielonego maku, przełożonego do garnka lub głębokiej patelni. Całość dobrze wymieszać i smażyć kilka minut na wolnym ogniu. Dodać posiekane drobno migdały i skórkę pomarańczową i ostudzić. Ostudzoną masę makową wymieszać delikatnie z pianą z białka, tuż przed dodaniem jej do ciasta.

Schłodzone ciasto półfrancuskie rozwałkować cienko na kształt prostokąta. Rozłożyć równomiernie masę makową (zostawiając margines ok 2 cm od brzegów) i krótsze boki prostokąta zawinąć do środka po obu stronach. Uformowany makowiec przełożyć do foremki lub na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

Wyrośnięty makowiec posmarować z wierzchu rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40-50 minut (wbity w środek drewniany patyczek musi być suchy).
Wystudzony makowiec polukrować i posypać posiekanymi migdałami.
Adres dystrybutora Radix-Bis
ul. Gerberowa 22
83-010 Rotmanka
email: radix@radix-bis.pl
Kraj pochodzenia TURCJA
Nazwa produktu uregulowana prawnie MAK BIAŁY 250g RADIX
Ostrzeżenie dotyczące bezpieczeństwa Produkt może zawierać alergeny tj. gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
Wartości odżywcze Wartość energetyczna
2000 kJ /478 kcal
Tłuszcz 42,9 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,5 g
Węglowodany 24,7 g
W tym cukry 1,4 g
Błonnik 20,4 g
Białko 20,1 g
Sól 0,01 g

Opis produktu

Mak biały jest nazwany indiańskim. Ma mniejsze nasiona niż mak niebieski. Caharakteryzuje się łagodnym, słodkawym smakiem, który nasila się podczas pieczenia. Wówczas smak staje się lekko orzechowy z korzennym aromatem.

30 inne produkty w tej samej kategorii: