Brak produktów
Minimalna kwota: 50,00 zł
Brakuje jeszcze: -50,00 zł
DOWÓZ | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Piątek 2024-04-26 |
08:30-10:30 |
10:30-12:30 |
12:30-14:30 |
14:30-16:30 |
16:30-18:00 |
|
Poniedziałek 2024-04-29 |
||||||
Wtorek 2024-04-30 |
||||||
Środa 2024-05-01 |
||||||
Czwartek 2024-05-02 |
||||||
Dostępne Niedostępne |
ODBIÓR W SKLEPIE Lublin, ul. Turystyczna 1 |
||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Piątek 2024-04-26 |
08:30-10:30 |
10:30-12:30 |
12:30-14:30 |
14:30-16:30 |
16:30-18:00 |
|
Poniedziałek 2024-04-29 |
||||||
Wtorek 2024-04-30 |
||||||
Środa 2024-05-01 |
||||||
Czwartek 2024-05-02 |
||||||
Dostępne Niedostępne |
DOWÓZ dla niektórych kodów (dwa przedziały) |
||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Piątek 2024-04-26 |
10:30-12:30 |
16:30-18:00 |
||||
Poniedziałek 2024-04-29 |
||||||
Wtorek 2024-04-30 |
||||||
Środa 2024-05-01 |
||||||
Czwartek 2024-05-02 |
||||||
Dostępne Niedostępne |
Nazwa: RADIX-BIS MAK BIAŁY 250 g
Ilość: 250 g
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Adres producenta | Radix-Bis ul. Gerberowa 22 83-010 Rotmanka email: radix@radix-bis.pl |
Zalecenia dla alergików | Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi. |
O produkcie | Mak biały Uznawany jest za niezwykle szlachetną odmianę maku. Jest delikatniejszy w smaku i bardziej słodki, niż jego niebieski brat. Mak biały bogaty jest w: witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, jak: A, D, E, witaminę C, wysoką zawartość wapnia, dużą ilość żelaza, manganu, miedzi, magnezu, cynku oraz fosforu. |
Adres zwrotny | Radix-Bis ul. Gerberowa 22 83-010 Rotmanka email: radix@radix-bis.pl |
Przygotowanie i stosowanie | Stanowi niezastąpiony składnik rogali Marcińskich, a także kutii, klusek, pierogów, strucli. Makowiec "biały" na cieście półfrancuskim: ciasto półfrancuskie - 400 g mąki, 1 płaska łyżka drożdży suchych lub 20 g świeżych, 1 szklanka ciepłego mleka, 1 jajko, 3 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 200 g miękkiego masła masa makowa - 250 g białego maku, 100 g blanszowanych migdałów, 1,5 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 100 g cukru, 1 łyżka miodu, 50 g masy marcepanowej, 30 g masła, 1 białko ubite na sztywną pianę dodatkowo - 1 jajko, lukier, 2 łyżki posiekanych migdałów Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej. Drożdże suche rozpuścić w ciepłym mleku lub świeże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i odrobiną ciepłego mleka i pozostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą i cukrem. Jajo rozmieszać z pozostałym mlekiem i ekstraktem waniliowym. Do mieszanki mąki dodać 2 łyżki miękkiego masła i rozetrzeć je z mąką palcami, dodając stopniowo drożdże z mlekiem (suche) lub zaczyn drożdżowy (świeże) oraz pozostałe składniki mokre. Krótko wyrobić ciasto, aż będzie jednolite. Uformować prostokąt, zawinąć w folię i pozostawić w lodówce na ok. godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko, nadając mu kształt prostokąta. Rozsmarować równomiernie pozostałe miękkie masło, po czym złożyć ciasto w kopertę (złożyć 1/3 część ciasta od brzegu, po czym przykryć zagięcie przeciwległym bokiem prostokąta), jeszcze raz rozwałkować, złożyć ponownie, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce ok. 45 minut. Czynność z wałkowaniem, składaniem i chłodzeniem ciasta powtarzać trzykrotnie, po czym dobrze zawinąć złożone ciasto w folię i zostawić w lodówce na co najmniej 5 godzin (najlepiej na całą noc). Wyjąć ciasto z lodówki na 20 minut przed formowaniem makowca. Mak sparzyć wrzącą wodą (najlepiej zrobić to również dzień wcześniej), po czym odcedzić i dobrze odcisnąć z nadmiaru wody (najlepiej przez tetrową lub bawełnianą ściereczkę). Sparzony mak zmielić dwu lub trzykrotnie. Masło rozpuścić z cukrem, miodem i masą marcepanową i dodać do zmielonego maku, przełożonego do garnka lub głębokiej patelni. Całość dobrze wymieszać i smażyć kilka minut na wolnym ogniu. Dodać posiekane drobno migdały i skórkę pomarańczową i ostudzić. Ostudzoną masę makową wymieszać delikatnie z pianą z białka, tuż przed dodaniem jej do ciasta. Schłodzone ciasto półfrancuskie rozwałkować cienko na kształt prostokąta. Rozłożyć równomiernie masę makową (zostawiając margines ok 2 cm od brzegów) i krótsze boki prostokąta zawinąć do środka po obu stronach. Uformowany makowiec przełożyć do foremki lub na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Wyrośnięty makowiec posmarować z wierzchu rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40-50 minut (wbity w środek drewniany patyczek musi być suchy). Wystudzony makowiec polukrować i posypać posiekanymi migdałami. |
Adres dystrybutora | Radix-Bis ul. Gerberowa 22 83-010 Rotmanka email: radix@radix-bis.pl |
Kraj pochodzenia | TURCJA |
Nazwa produktu uregulowana prawnie | MAK BIAŁY 250g RADIX |
Ostrzeżenie dotyczące bezpieczeństwa | Produkt może zawierać alergeny tj. gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję. |
Wartości odżywcze | Wartość energetyczna 2000 kJ /478 kcal Tłuszcz 42,9 g W tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,5 g Węglowodany 24,7 g W tym cukry 1,4 g Błonnik 20,4 g Białko 20,1 g Sól 0,01 g |
Mak biały jest nazwany indiańskim. Ma mniejsze nasiona niż mak niebieski. Caharakteryzuje się łagodnym, słodkawym smakiem, który nasila się podczas pieczenia. Wówczas smak staje się lekko orzechowy z korzennym aromatem.
100 g
13 g