BUDYŃ

Dr. Oetker Budyń smak czekoladowy 45 g

Nazwa: Dr. Oetker Budyń smak czekoladowy 45 g

Ilość: 45 g

Cena 1,17 zł

Cena za kilogram 26,00 zł

1,17 zł

Zobacz więcej danych

Adres producenta Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15,
80-339 Gdańsk
Zalecenia dla alergików Zboża zawierające gluten: Może zawierać
Mleko: Zawiera



Możliwa obecność GLUTENU.
Składniki skrobia kukurydziana
skrobia ziemniaczana
kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
1,1% czekolada w proszku (kakao w proszku, cukier, dekstroza)
aromat (zawiera LAKTOZĘ)
Przechowywanie Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Adres zwrotny Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15,
80-339 Gdańsk

Serwis Konsumenta
tel.: 801 100 700
koszt 1 impulsu poł. lokalnego
serwis@oetker.pl
www.oetker.pl
Przygotowanie i stosowanie Na 0,5 l mleka
1. Z 0,5 l zimnego mleka odlej ćwierć szklanki i rozmieszaj w nim zawartość torebki dodając 2 łyżki (ok. 30 g) cukru.
2. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotuj.
3. Gotowy budyń wlej do salaterek. Budyń można spożywać na ciepło lub na zimno.
Nazwa produktu uregulowana prawnie Budyń w proszku.
Wartości odżywcze Wartość odżywcza po przyrządzeniu (mleko 2% tł.) 100 g
1 porcja = 143 g
(%*)
Energia: 388 kJ
555 kJ
7%
Energia: 92 kcal
131 kcal
7%
Tłuszcz : 1,9 g
2,7 g
4%
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone : 1,1 g
1,6 g
8%
Węglowodany : 15 g
22 g
8%
w tym Cukry : 9,5 g
14 g
16%
Białko : 3,3 g
4,7 g
9%
Sól : 0,14 g
0,20 g
3%
Przygotowany budyń można podzielić na 4 porcje.:


1 porcja = około 143 g:


*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).:
Przepisy Przepis na:
Kostkę stracciatella z kremem budyniowym

Składniki:
- 50 g mąki pszennej
- 180 g cukru
- 4 jajka
- 150 g miękkiego masła
- 3 Budynie smak Czekoladowy Dr. Oetkera
- 1 łyżka Ciemnego kakao Dr. Oetkera
- 2 tabliczki (po 100 g) czekolady (gorzka, mleczna)
- 600 ml mleka
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30% tł.
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
Dno formy 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180°C. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na puszystą (sztywną) pianę, pod koniec dodawaj stopniowo 100 g cukru, następnie żółtka. Na końcu delikatnie wmieszaj przesianą mąkę z 1 budyniem i kakao. Ciasto przełóż do formy i piecz około 30 minut. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
Z 600 ml mleka odlej 200 ml i rozmieszaj w nim 2 budynie z pozostałym cukrem. Do garnka wlej 400 ml mleka, dodaj kawałki gorzkiej czekolady (100 g) i masło. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się masła i czekolady, zagotuj. Na końcu wlej pozostałą porcje mleka wymieszaną z budyniami i cukrem. Gotuj na małym ogniu do uzyskania gęstego kremu budyniowego. Krem przelej na wystudzony biszkopt. Przykryj folią spożywczą tak, by stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia.
Pozostałą czekoladę zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Śmietankę i serek mascarpone ubij z cukrem pudrem do uzyskania gęstego kremu. Do masy dodaj około 70 g startej czekolady. Zdejmij folię z kremu czekoladowego i nałóż masę stracciatella. Pozostałą startą czekoladą udekoruj ciasto.

Więcej przepisów na oetker.pl

Opis produktu

Dr. Oetker Budyń smak czekoladowy 45 g
Z pewnością pamiętasz z dzieciństwa wspaniały zapach ciepłego budyniu, który gotowała mama czy babcia. Budyń Dr. Oetkera to doskonały deser dla Twojej rodziny i świetny pomysł na smaczny podwieczorek dla dzieci. Pełny smak i aksamitna konsystencja zadowolą każdego smakosza. Budynie są także wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów. Na ich bazie możesz przygotować lekkie torty, serniki, babeczki lub różnego rodzaju desery i naleśniki. Spróbuj wszystkie smaki! Co wyróżnia budynie Dr. Oetkera: - pełny smak - aksamitna konsystencja - idealny dodatek do ciast i deserów

30 inne produkty w tej samej kategorii: