CIASTA W PROSZKU

Dr. Oetker Piernik XXL 654 g

Obniżka! Dr. Oetker Piernik XXL 654 g Zobacz większe

Nazwa: Dr. Oetker Piernik XXL 654 g

Ilość: 654 g

NASZA CENA! 9,75 zł
do 2024-03-09

Cena za kilogram 14,91 zł

9,75 zł

Zobacz więcej danych

Adres producenta Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Dodatki Nie zawiera: Barwniki
Zalecenia dla alergików Jęczmień: Zawiera
Mleko: Zawiera
Żyto: Zawiera
Pszenica: Zawiera
Składniki mąka PSZENNA
cukier
skrobia PSZENNA
proszek do pieczenia (substancje spulchniające (węglany sodu, difosforany), mąka PSZENNA)
1,8 % mieszanka przypraw
MLEKO odtłuszczone w proszku
0,9 % cykoria
ekstrakt kawy zbożowej (JĘCZMIEŃ, ŻYTO, cykoria)
0,4 % cynamon mielony
kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
naturalny aromat miodu
aromaty
Przechowywanie Najlepiej spożyć przed końcem - patrz spód torebki.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Adres zwrotny Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk

Serwis Konsumenta
tel.: 585 111 001
opłata zgodna z cennikiem operatora
serwis@oetker.pl
www.oetker.pl
Przygotowanie i stosowanie Dodaj:
- 3 jaja
- 250 g margaryny
- 100 ml wody (ok. 9 łyżek)

Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Rozpuścić i ostudzić margarynę. Piekarnik nastawić na temp. 180°C. Zawartość opakowania wsypać do miski, dodać jaja, ostudzoną margarynę i wodę. Całość miksować najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez ok. 5 min do uzyskania gładkiego ciasta.
2. Nakładanie do formy
Foremkę (25 x 35 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nałożyć do foremki.
3. Pieczenie
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na środkowym poziomie.
Temperatura pieczenia: ok. 180°C
Czas pieczenia: ok. 45-50 min
4. Dekorowanie
Upieczone ciasto należy wyjąć z formy po ok. 10 min. Po ostygnięciu można je udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Smacznego!
Nazwa produktu uregulowana prawnie Mieszanka w proszku do wypieku ciasta Piernik XXL.
Wartości odżywcze Wartość odżywcza po przyrządzeniu (margaryna 80 % tł.) 100 g
Wartość odżywcza po przyrządzeniu (margaryna 80 % tł.) 1 porcja = 33 g
(%*)
Energia: 1585 kJ
523 kJ
6 %
Energia: 379 kcal
125 kcal
6 %
Tłuszcz: 19 g
6,3 g
9 %
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone: 5,1 g
1,7 g
9 %
Węglowodany: 46 g
15 g
6 %
w tym Cukry: 24 g
8,1 g
9 %
Białko: 5 g
1,7 g
3 %
Sól: 0,75 g
0,25 g
4 %
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal):


Ciasto można podzielić na 35 porcji, 1 porcja = 33 g:
Przepisy Piernik XXL

Dodaj:
- 3 jaja
- 250 g margaryny (lub masła)
- 100 ml wody

Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Rozpuść i ostudź margarynę lub masło. Piekarnik nastaw na temp. 180°C (bez termoobiegu). Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jaja, ostudzony tłuszcz i wodę. Całość miksuj najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez ok. 5 min do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Nakładanie do formy
Formę (ok. 25 x 35 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto nałóż do formy i rozsmaruj równomiernie na całej powierzchni.
3. Pieczenie
Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.

Temperatura: ok. 180°C
Czas pieczenia: ok. 40 min (do suchego patyczka)

Upieczone ciasto wyjmij z formy po ok. 10 min. Po ostygnięciu udekoruj polewą Dr. Oetkera lub cukrem pudrem.

Jeśli chcesz wzbogacić piernik bakaliami, zwiększ ilość wody dodawanej do ciasta o 50 ml, zmiksuj składniki, następnie obtocz w mące 150 g bakalii (po 50 g rodzynek, posiekanych orzechów włoskich i suszonych śliwek) i delikatnie wymieszaj je ze zmiksowanym ciastem.

Temperatura: ok. 180°C.
Czas pieczenia: ok. 40 min.

Piernik przekładany

Ciasto
Piernik upiecz zgodnie ze sposobem przygotowania, dodając w trakcie miksowania dodatkowo 3 łyżki powideł śliwkowych. Po ostudzeniu przekrój w poziomie, tworząc 2 blaty.

Masa budyniowa
Z 375 ml mleka odlej 1/2 szklanki, wsyp Budyń smak waniliowy Dr.Oetkera, 4 łyżki cukru, wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej wymieszany budyń z cukrem. Mieszając gotuj do zgęstnienia. Przykryj folią spożywczą, tak by stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia (budyń powinien mieć taką samą temperaturę jak masło). 100 g miękkiego masła dodawaj do budyniu łyżka po łyżce i całość ucieraj na gładką masę. Krem rozsmaruj na dolnym blacie piernika i przykryj górnym blatem. Wierzch piernika udekoruj gotową polewą Dr. Oetkera i posyp bakaliami (ok. 200 g: rodzynki, posiekane orzechy włoskie, laskowe, migdały).
Smacznego!

Opis produktu

Dr. Oetker Piernik XXL 654 g
Warto wiedzieć... Ciasta w proszku nie wymagają dodawania konserwantów, ponieważ powstały ze składników, które poddane zostały procesowi suszenia. Suszenie jest naturalną metodą utrwalania żywności.

28 inne produkty w tej samej kategorii: