CIASTA W PROSZKU

Gellwe Ciasto i krem do karpatki mieszanka do wypieku 340 g

Nazwa: Gellwe Ciasto i krem do karpatki mieszanka do wypieku 340 g

Ilość: 340 g

Cena 8,99 zł

Cena za kilogram 26,44 zł

Ten produkt obecnie nie występuje w magazynie

8,99 zł

Zobacz więcej danych

Adres producenta FoodCare Sp. z o.o.
ul. Spokojna 4
32-080 Zabierzów
Dodatki Barwniki sztuczne: Nie zawiera
Zalecenia dla alergików Mleko: Może zawierać
Soja: Może zawierać
Pszenica: Zawiera



Może zawierać soję i mleko.
Składniki mąka pszenna
cukier
skrobie
proszek do pieczenia (substancje spulchniające: węglany sodu, difosforany)
aromaty
barwniki: kurkumina, karoteny
Przechowywanie Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Adres zwrotny FoodCare Sp. z o.o.
ul. Spokojna 4
32-080 Zabierzów
Przygotowanie i stosowanie Lista zakupów:
4 jajka, 1/2 l mleka, 225 g masła lub margaryny

Przygotuj
Do sporządzenia:
- Ciasta:
4 jajka,
125 g masła lub margaryny (1/2 kostki),
250 ml wody (ok. 1 szklanka)
- Kremu:
500 ml mleka,
100 g miękkiego masła lub margaryny

1. Przygotuj ciasto
Zagotować wodę z tłuszczem, wsypać mieszankę do wypieku ciasta i energicznie mieszać do momentu, gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Zdjąć z ognia, ostudzić, wbić jaja i miksować na najwyższych obrotach przez 5 minut. Otrzymaną masę podzielić na dwie części. Każdą z nich rozprowadzić przy pomocy łyżki cienką warstwą na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formie 25x36 cm. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 210°C i piec ok. 25 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec ok. 15 min. Drugą część ciasta upiec tak samo.
2. Przygotuj krem
Z 500 ml mleka odlać szklankę i rozmieszać w niej zawartość opakowania. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozrobiony proszek ciągle mieszając tak, aby nie powstały grudki, zagotować. Całość pozostawić do ostudzenia, mieszając od czasu do czasu. Zimny krem dodawać stopniowo do roztartego miękkiego masła lub margaryny cały czas miksując, aż do momentu otrzymania jednolitej masy.
3. I gotowe
Gdy ciasto wystygnie, rozsmarować na jednej części wcześniej przygotowany krem i przykryć drugą częścią ciasta. Gotową karpatkę można posypać cukrem pudrem.
Nazwa produktu uregulowana prawnie Mieszanka do domowego wypieku ciasta i przygotowania kremu.
Wartości odżywcze Wartość odżywcza po przygotowaniu z margaryną i mlekiem o zawartości tłuszczu 2 %: w 100 g
Wartość odżywcza po przygotowaniu z margaryną i mlekiem o zawartości tłuszczu 2 %: w 1 porcji (ok. 34 g)
Wartość energetyczna: 1207 kJ / 289 kcal
411 kJ / 98 kcal (5 %*)
Tłuszcz: 17 g
5,8 g (8 %*)
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4,1 g
1,4 g (7 %*)
Węglowodany: 27 g
9,2 g (4 %*)
w tym cukry: 11 g
3,7 g (4 %*)
Białko: 5,8 g
2,0 g (4 %*)
Sól: 0,31 g
0,11 g (2 %*)
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).:

Ciasto można podzielić na 30 porcji.:

1 porcja = ok. 34 g.:
Przepisy Przygotuj:
Do ciasta:
- 4 jajka,
- 125 g masła lub margaryny,
- 250 ml wody (około 1 szklanka).

Do kremu:
- 500 ml mleka,
- 100 g miękkiego masła lub margaryny.

Forma do pieczenia: 25 cm x 36 cm

1. Przygotuj ciasto
Zagotuj wodę z tłuszczem, wsyp mieszankę do wypieku ciasta i energicznie mieszaj do momentu, gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Następnie ostudź, wbij jaja i miksuj na najwyższych obrotach przez 5 min. Otrzymaną masę podziel na dwie części. Każdą z nich rozprowadź przy pomocy łyżki cienką warstwą na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formie 25 x 36 cm. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 210°C góra-dół (bez termoobiegu) i piecz ok. 25 min. Następnie obniż temperaturę do 150°C i piecz ok. 15 min. Drugą część ciasta upiecz tak samo.

2. Przygotuj krem
Z 500 ml mleka odlej szklankę i wymieszaj w niej zawartość opakowania. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozrobiony proszek i energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Gotuj przez chwilę do momentu zgęstnienia. Całość pozostaw do wystudzenia, mieszaj od czasu do czasu. Zimny krem dodawaj stopniowo do roztartego, miękkiego masła lub margaryny cały czas miksując, aż do momentu otrzymania jednolitej masy.

3. Przełóż ciasto kremem i gotowe
Gdy ciasto wystygnie, rozsmaruj na jednej części wcześniej przygotowany krem i przykryj drugą częścią ciasta. Gotową Karpatkę możesz posypać cukrem pudrem.

Pomysł na: Ptysie
Przygotuj ciasto według powyższego przepisu używając 140 ml wody (ok. 2/3 szklanki), 100 g masła lub margaryny i 4 jajek. Ciasto nakładaj porcjami w równych odstępach na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia formę. Upieczone i wystudzone ciastka przekrój i napełnij kremem przygotowanym według przepisu podanego na opakowaniu. Ptysie możesz udekorować polewą czekoladową wg uznania.
Słodkiego dnia :)

Opis produktu

Gellwe Ciasto i krem do karpatki mieszanka do wypieku 340 g

29 inne produkty w tej samej kategorii: