KASZA

Cenos Kasza gryczana prażona 500 g

Nazwa: Cenos Kasza gryczana prażona 500 g

Ilość: 500 g

Cena 5,25 zł

Cena za kilogram 10,50 zł

5,25 zł

Zobacz więcej danych

Adres producenta Cenos Sp. z o.o.
ul. Gen. Sikorskiego 22
62-300 Września
Zalecenia dla alergików Zboża zawierające gluten: Może zawierać



Produkt może zawierać gluten
Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu.
Adres zwrotny Cenos Sp. z o.o.
ul. Gen. Sikorskiego 22
62-300 Września
www.cenos.pl
Nazwa produktu uregulowana prawnie Kasza gryczana prażona
Wartości odżywcze w 100 g produktu
% RWS*
wartość energetyczna : 1481 kJ
18
wartość energetyczna : 350 kcal

tłuszcz : 2,6 g
4
w tym kwasy nasycone : 0,6 g
3
węglowodany : 65,4 g
25
w tym cukry : 1,7 g
2
błonnik : 5,4 g

białko : 13,6 g
27
sól : 0,03 g
1
magnez (Mg): 173 mg
46%**
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).:

**Dzienne Referencyjne Wartości Spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych):
Instrukcje dotyczące przyrządzenia Gotować we wrzątku
Od temperatury otoczenia
Kaszę wypłukać w dużej ilości wody. Następnie wsypać ją do wrzącej osolonej wody i gotować około 15 minut na małym ogniu, okresowo mieszając. Gdy kasza będzie miękka, odcedzić ją. Proporcja kaszy do wody powinna wynosić 1:4.
Przepisy Pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem i grzybami
Składniki dla 6 osób, czas przygotowania około 60 minut (bez czasu namaczania grzybów).

Składniki do przygotowania farszu do pierogów: 100 g kaszy gryczanej Cenos, 2 średnie cebule, 1 szklanka suszonych grzybów (najlepiej mieszanka różnych odmian), 0,5 kg półtłustego twarogu, olej do smażenia, pieprz, sól, natka pietruszki.

Przygotowanie: Grzyby namoczyć na około 2 godziny po czym ugotować w małej ilości wody do miękkości. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebule pokroić w kostkę i smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru. Dodać odsączone i posiekane grzyby, sól, pieprz i smażyć około 5 minut. Następnie w dużej misce wymieszać: kaszę, grzyby z cebulką i rozdrobniony ser. Doprawić solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi.

Składniki do przygotowania ciasta do pierogów: 2 szklanki mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli, wrząca woda (nie więcej niż szklanka).

Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, zaparzyć wrzącą wodą i wymieszać. Gdy ciasto przestygnie wyrobić je do uzyskania jednolitej, sprężystej formy. Stolnicę posypać mąką i podzielić ciasto na kilka porcji. Następnie rozwałkować na cienkie placki, wykroić foremką lub szklanką koła i nadziewać farszem. Skleić pierogi i gotować około 4 minuty we wrzącej, osolonej wodzie.
Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz na stronie: www.cenos.pl

Opis produktu

Cenos Kasza gryczana prażona 500 g
Kasza gryczana powstaje z gryki. Posiada charakterystyczny, wyrazisty smak. Stanowi dobre źródło białka i błonnika. Najlepiej smakuje podawana z sosami i jako dodatek do mięs. Znakomicie komponuje się także z daniami kuchni staropolskiej.

30 inne produkty w tej samej kategorii: