KASZA

Kupiec Kaszka kukurydziana 400 g

Kupiec Kaszka kukurydziana 400 g Zobacz większe

Nazwa: Kupiec Kaszka kukurydziana 400 g

Ilość: 400 g

Cena 4,37 zł

Cena za kilogram 10,93 zł

Ten produkt obecnie nie występuje w magazynie

4,37 zł

Zobacz więcej danych

Adres producenta Kupiec Sp. z o.o.
Paprotnia
ul. Kupiecka 17
62-513 Krzymów
Zalecenia dla alergików Zboża zawierające gluten: Może zawierać



Może zawierać gluten.
Składniki kaszka kukurydziana 100%
Przechowywanie Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, szczelnie zamknięte.
Adres zwrotny Kupiec Sp. z o.o.
Paprotnia
ul. Kupiecka 17
62-513 Krzymów
kupiec@kupiec.pl
www.kupiec.pl
Przygotowanie i stosowanie Sposób przyrządzania:
Odpowiednią ilość kaszki wsypać do gorącego mleka lub wody.
Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Gotować ok. 3 minuty.
Dosłodzić do smaku.

Zalecane proporcje:
Gęsta: 2,5 łyżki na szklankę płynu.
Płynna: 2,5 łyżki na 2 szklanki płynu.
Kraj pochodzenia Polska
Nazwa produktu uregulowana prawnie Kaszka kukurydziana
Wartości odżywcze 100 g
1 porcja (~50 g)
*% RWS w porcji (~50 g)
Wartość energetyczna : 1488 kJ
744 kJ
9%
Wartość energetyczna : 351 kcal
176 kcal

Tłuszcz : 1 g
0,5 g
1%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0.1 g
0 g
0%
Węglowodany : 76 g
38 g
15%
w tym cukry : 0,1 g
0 g
0%
Błonnik : 3,3 g
1,7 g
-
Białko : 7,8 g
3,9 g
8%
Sól : <0,01 g
<0,01 g
0%
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal):


Opakowanie 400 g zawiera 8 porcji:
Instrukcje dotyczące przyrządzenia Gotować
Od temperatury otoczenia
1. Odpowiednią ilość kaszki wsypać do gorącego mleka lub wody.
2. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Gotować ok. 5 minut. Dosłodzić do smaku.

Zalecane proporcje:
Gęsta: 2,5 łyżki na szklankę płynu.
Płynna: 2,5 łyżki na 2 szklanki płynu.

Opis produktu

Kupiec Kaszka kukurydziana 400 g
Produkt otrzymany z obłuszczonego, połamanego i posegregowanego ziarna kukurydzy. Kukurydza jest bogatym źródłem składników odżywczych i witamin: E, A oraz z grupy B, stanowi także źródło cennych składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo i siarka. Zawiera także cenny selen - pierwiastek stosowany w profilaktyce nowotworowej. Z kaszki kukurydzianej sporządza się kleiki podawane cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom. Kaszka kukurydziana jest doskonałym źródłem węglowodanów w postaci skrobi i błonnika; pozostając przy tym daniem lekkostrawnym. Kaszkę kukurydzianą można przygotowywać na wiele sposobów, np. rozgotowuje się ją na kleistą masę, rozsmarowuje na blasze i pozostawia do zastygnięcia, następnie kroi i zapieka lub smaży. Można ją połączyć z masłem, jarzynami, wędliną czy serem i podawać jako dodatek do innych potraw. Natomiast przy gotowaniu na sypko dolewa się wodę w stosunku 1:1. Kaszę gotuje się na małym ogniu, powoli, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliła.

30 inne produkty w tej samej kategorii: