KASZA

Kupiec Kaszka kukurydziana 400 g

Kupiec Kaszka kukurydziana 400 g Zobacz większe

Nazwa: Kupiec Kaszka kukurydziana 400 g

Ilość: 400 g

Cena 2,99 zł

Cena za kilogram 7,48 zł

2,99 zł

Zobacz więcej danych

Adres producenta Kupiec Sp. z o.o.
Paprotnia
ul. Kupiecka 17
62-513 Krzymów
Zalecenia dla alergików Zboża zawierające gluten: Może zawierać
Składniki kaszka kukurydziana 100%
Przechowywanie Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, szczelnie zamknięte.
Adres zwrotny Kupiec Sp. z o.o.
Paprotnia
ul. Kupiecka 17
62-513 Krzymów
kupiec@kupiec.pl
www.kupiec.pl
Przygotowanie i stosowanie Sposób przyrządzania:
Odpowiednią ilość kaszki wsypać do gorącego mleka lub wody.
Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Gotować ok. 3 minuty.
Dosłodzić do smaku.

Zalecane proporcje:
Gęsta: 2,5 łyżki na szklankę płynu.
Płynna: 2,5 łyżki na 2 szklanki płynu.
Kraj pochodzenia Polska
Nazwa produktu uregulowana prawnie Kaszka kukurydziana
Wartości odżywcze Wartości odżywcze: 100 g / 1 porcja (~50 g) / *% RWS w porcji (~50 g) /
Wartość energetyczna 1488 kJ / 744 kJ / 9% /
Wartość energetyczna 351 kcal / 176 kcal /
Tłuszcz 1 g / 0,5 g / 1% /
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.1 g / 0 g / 0% /
Węglowodany 76 g / 38 g / 15% /
w tym cukry 0,1 g / 0 g / 0% /
Błonnik 3,3 g / 1,7 g / - /
Białko 7,8 g / 3,9 g / 8% /
Sól <0,01 g / <0,01 g / 0% /
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)
Opakowanie 400 g zawiera 8 porcji

Opis produktu

Produkt otrzymany z obłuszczonego, połamanego i posegregowanego ziarna kukurydzy. Kukurydza jest bogatym źródłem składników odżywczych i witamin: E, A oraz z grupy B, stanowi także źródło cennych składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo i siarka. Zawiera także cenny selen - pierwiastek stosowany w profilaktyce nowotworowej. Z kaszki kukurydzianej sporządza się kleiki podawane cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom. Kaszka kukurydziana jest doskonałym źródłem węglowodanów w postaci skrobi i błonnika; pozostając przy tym daniem lekkostrawnym. Kaszkę kukurydzianą można przygotowywać na wiele sposobów, np. rozgotowuje się ją na kleistą masę, rozsmarowuje na blasze i pozostawia do zastygnięcia, następnie kroi i zapieka lub smaży. Można ją połączyć z masłem, jarzynami, wędliną czy serem i podawać jako dodatek do innych potraw. Natomiast przy gotowaniu na sypko dolewa się wodę w stosunku 1:1. Kaszę gotuje się na małym ogniu, powoli, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliła.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

30 inne produkty w tej samej kategorii: