KASZA

Cenos Sorgo czerwone 400 g (4 x 100 g)

Nazwa: Cenos Sorgo czerwone 400 g (4 x 100 g)

Ilość: 400 g

Cena 4,28 zł

Cena za kilogram 10,70 zł

Ten produkt obecnie nie występuje w magazynie

4,28 zł

Zobacz więcej danych

Adres producenta Cenos Sp. z o.o.
ul. Gen. Sikorskiego 22
62-300 Września
Zalecenia dla alergików Zboża zawierające gluten: Może zawierać



Produkt może zawierać gluten.
Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu.
Adres zwrotny Cenos Sp. z o.o.
ul. Gen. Sikorskiego 22
62-300 Września
www.cenos.pl
Nazwa produktu uregulowana prawnie Sorgo czerwone
Wartości odżywcze w 100 g produktu
% RWS*
wartość energetyczna : 1467 kJ
17
wartość energetyczna : 347 kcal
17
tłuszcz : 3,8 g
5
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,7 g
4
węglowodany : 65 g
25
w tym cukry : <0,5 g
<1
błonnik : 6,2 g
-
białko : 9,7 g
19
sól : <0,01 g
<1
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).:
Instrukcje dotyczące przyrządzenia Gotować we wrzątku
Od temperatury otoczenia
Sorgo wyciągnąć z saszetki, namoczyć w zimnej wodzie na około 12 godzin.
Odsączyć i gotować w świeżo zmienionej, osolonej do smaku wodzie około 30 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem. Zamieszać od czasu do czasu i uzupełnić wodę w razie potrzeby.
Po ugotowaniu odstawić na około 10-20 minut pod przykryciem, aż do całkowitego wchłonięcia wody.
Przepisy Sałatka z sorgo czerwonym, serem lazur, gruszką i sosem miodowym
Porcja dla 2 osób, czas przygotowania 25 minut (nie uwzględnia czasu namaczania i gotowania sorgo).

Składniki: 50 g sera lazur błękitnego, 1 gruszka, orzechy laskowe, 6 plasterków szynki parmeńskiej, 100 g sorgo czerwonego, kiełki buraka do dekoracji.

Sos miodowy: 1/2 ząbku czosnku, 1 łyżka miodu, 1 łyżka octu winnego, 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, sól, pieprz.

Przygotowanie: Sorgo przygotowujemy zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu. Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy na 8 części, ser lazur kruszymy ręcznie. Orzechy prażymy na suchej patelni. Sos: czosnek drobno siekamy, posypujemy solą i przekładamy do miski. Dodajemy miód, ocet winny, doprawiamy pieprzem, wlewamy oliwę i całość dokładnie mieszamy. Ugotowane sorgo przekładamy do miski, dodajemy gruszkę, orzechy i ser lazur. Wszystkie składniki mieszamy i wykładamy na talerz. Przystrajamy szynką parmeńską i kiełkami buraka. Na końcu polewamy sosem miodowym.

Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz na stronie:
www.cenos.pl i Facebook.com/Cenoinspiruje

Opis produktu

Cenos Sorgo czerwone 400 g (4 x 100 g)
Sorgo jest jednym z najpopularniejszych zbóż na świecie. Wywodzi się z Afryki. Sorgo czerwone jest intensywniejsze w smaku, w porównaniu z sorgo białym. Po ugotowaniu zachowuje sypkość i kształt. Ma duże walory dekoracyjne. Idealnie nadaje się do obiadu, zwłaszcza w towarzystwie świeżych warzyw i czerwonego mięsa.

30 inne produkty w tej samej kategorii: